Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια Ελληνίδα στο χαρέμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Δαλιανίδης
ΣενάριοΓιάννης Δαλιανίδης
ΠρωταγωνιστέςΡένα Βλαχοπούλου
Χρόνης Εξαρχάκος
Βαγγέλης Σειληνός
Μαρία Ιωαννίδου
Γιώργος Γαβριηλίδης
Δημήτρης Καλλιβωκάς
Μαρία Μπονέλου
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
ΦωτογραφίαΝίκος Δημόπουλος
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
Πρώτη προβολή4 Ιανουαρίου 1971
Διάρκεια102'
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Μια Ελληνίδα στο χαρέμι είναι μια έγχρωμη ελληνική κωμική ταινία του 1970, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Το σενάριο γράφτηκε από τον ίδιο και η παραγωγή ανήκει στη Φίνος Φιλμ. Πρωταγωνιστούν οι: Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνης Εξαρχάκος, Βαγγέλης Σειληνός και Μαρία Ιωαννίδου.

Η Ρένα (Ρένα Βλαχοπούλου), τηλεφωνήτρια σε μια μεγάλη επιχείρηση, προσπαθεί με δυσκολία να συντηρήσει τον εαυτό της και τα δύο άνεργα και ξεμυαλισμένα αδέλφια της: έναν εφευρέτη, τον Χρόνη (Χρόνης Εξαρχάκος), και έναν μουσικό, τον Βαγγέλη (Βαγγέλης Σειληνός). Μετά από μια παρεξήγηση για ένα κερδοφόρο λαχείο, η Ρένα βρίσκεται στη Ρόδο μαζί με τα αδέλφια της, παριστάνοντας το μέντιουμ, κάτι που πραγματικά της αποφέρει αρκετά χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά της. Όταν οι άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Περικλής Πετρόπουλος (Γιώργος Γαβριηλίδης), πρώην διεθυντής της Ρένας στην εταιρεία, παίρνουν είδηση την κομπίνα που έχουν στήσει, τα αδέλφια το σκάνε με ένα μικρό αεροπλάνο, το οποίο, όμως, αναγκάζονται να προσγειώσουν σε μια έρημο. Εκεί συλλαμβάνονται και καταλήγουν στο χαρέμι του εμίρη Μοχάμετ Αμπντάλα (Δημήτρης Καλλιβωκάς), στον οποίο η Ρένα θα αποκαλύψει, κατά τύχη, μια συνωμοσία εις βάρος του και εκείνος θα εντυπωσιαστεί και θα την πάρει ως μοναδική του γυναίκα.

Τελικά, επιστρέφουν όλοι πίσω στην πατρίδα με δόξες και τιμές (δείχνοντάς μας έτσι ότι παρά τις ατυχίες, τις κακουχίες αλλά και τα ευτράπελα που πέρασαν στο τέλος τα κατάφεραν και με το παραπάνω).

Ηθοποιός Ρόλος
Ρένα Βλαχοπούλου Ρένα Μπιμπίδου
Χρόνης Εξαρχάκος Χρόνης (μεγάλος αδελφός Ρένας)
Βαγγέλης Σειληνός Βαγγέλης (μικρός αδελφός Ρένας)
Μαρία Ιωαννίδου Μαρία (δεσμός Βαγγέλη)
Γιώργος Γαβριηλίδης Περικλής Πετρόπουλος (διευθυντής Βιομηχανικής Εταιρίας)
Δημήτρης Καλλιβωκάς Μοχάμετ Αμπντάλα (εμίρης)
Μαρία Μπονέλου Μπέτυ (ερωμένη διευθυντή)
Βέτα Ξανθοπούλου Ζωζώ (τραγουδίστρια)
Πόπη Άλβα φίλη & συνάδελφος Ρένας (που κέρδισε το λαχείο)
Γιούλη Σταμουλάκη ξαδέλφη Ρένας
Μαρία Μαρτίκα πελάτισσα μέντιουμ
Δήμητρα Σερεμέτη συγγενής στην κηδεία
Νάσος Κεδράκας κυρ. Θόδωρος (μπακάλης)
Ανθή Γούναρη πελάτισσα μέντιουμ
Αμίν Ιβραήμ Καρίμ Αμπντάλα (εξάδελφος εμίρη)
Νίκος Γαροφάλλου διερμηνέας
Νίκος Πασχαλίδης θείος Νικόλας
Υβόνη Βλαδίμηρου συγγενής στην κηδεία
Γιώργος Χαραλαμπίδης Πέτρος (συνάδελφος Ρένας)
Μαίρη Σπάθη σύζυγος διευθυντή
Αντώνης Λιώτσης θαυμαστής Ζωζώς
Δημήτρης Μιχαηλίδης φίλος θαυμαστή Ζωζώς
Υβόννη Μεταξάκη
Νάσος Κατακουζηνός
Γιάννης Νικολαΐδης
Κώστας Παύλου

Η ταινία είναι κωμωδία με μουσικοχορευτικά στοιχεία. Ενώ είχε ήδη αρχίσει η παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου και η πτώση στις πωλήσεις των εισιτηρίων, ο Φιλοποίμην Φίνος αποφάσισε να γυρίσει αυτή την ταινία, που θεωρήθηκε μια από τις μεγάλες παραγωγές για τα δεδομένα της εποχής.

Υπήρχαν φήμες ότι οι σκηνές της ερήμου γυρίστηκαν στην περιοχή Αμμοθίνες της Λήμνου. Ωστόσο, σύμφωνα με συνέντευξη του Δαλιανίδη, γυρίστηκαν στη Λούτσα Αττικής.[1] Η σκηνή με την όαση είναι γυρισμένη σε ένα κτήμα με φοίνικες στην Ελευσίνα.[2] Επίσης, τα εσωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα πρώτα στα νέα (τότε) στούντιο της Φίνος Φίλμ, στα Σπάτα.

Στην εκπομπή "Στην υγειά μας ρε παιδιά", η Μαρία Ιωαννίδου δήλωσε ότι ήταν "ο καρπαζοεισπράκτορας που έτρωγε τις φάπες από τη Ρένα Βλαχοπούλου". Συγκεκριμένα, υπήρχε μία σκηνή στην όαση, όπου έπρεπε να πιει νερό από μια βρόμικη γούρνα. Η ίδια δίσταζε, ωστόσο η Βλαχοπούλου την άρπαξε από τα μαλλιά και την βούτηξε μέσα για "να τελειώνει η σκηνή".[3]

Η Ιωαννίδου θυμάται ακόμα για τη σκηνή της πτήσης:

«Το πλάνο ήταν αληθινό. Ο πιλότος ήταν ξαπλωμένος στο… πάτωμα και ο οπερατέρ τραβούσε τον Χρόνη που υποτίθεται ότι το πιλοτάριζε. Ομως ο Εξαρχάκος είχε φοβηθεί πάρα πολύ, σχεδόν είχε βάλει τα κλάματα, γιατί ήταν επικίνδυνη σκηνή. Αναγκαστήκαμε να προσγειωθούμε δύο φορές για να συνέλθει!» [4]

Το Μια Ελληνίδα στο χαρέμι κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες σιτς 4 Ιανουαρίου 1971. [5] Κόβοντας 455.385 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 5η θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες της ίδιας σεζόν. [6] Κυκλοφόρησε και με τη μορφή ντιβιντί στις 10 Οκτωβρίου 2006. [7]


  1. «Σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται η έρημος που γυρίστηκε το "Μια Ελληνίδα στο χαρέμι". Τράβα μαλλί, άσε μαλλί». Ladylike.gr. 31 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. «Που γυρίστηκε τελικά το μια Ελληνίδα στο χαρέμι;». ELLINIKA HOAXES. 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. «Μαρία Ιωαννίδου: Υπέφερα από τη Βλαχοπούλου στο «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» |thetoc.gr». The TOC. 27 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020. 
  4. «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι: Η Μαρία Ιωαννίδου αποκαλύπτει». iefimerida.gr. 29 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  5. Finos Film - 'Μια Ελληνίδα Στο Χαρέμι' (1971), http://finosfilm.com/movies/view/145, ανακτήθηκε στις 2021-08-25 
  6. «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  7. «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι (1971)». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]